KONG OLAV V (1903-1991) er en skikkelse som så å si kommer ut av Viktoria-tiden. Likevel endte han opp som et symbol på det moderne Norge, som folkekjær bestefar i velferdsstaten, som «en av oss». Hvordan skal vi forstå denne lange reisen, fra den lille gutten oppstaset i sine prinsegevanter til den eldre mannen i anorakk på trikken?
Kongens liv inneholder et fascinerende spenn av tider og begivenheter. Krigeren tar for seg de mest krevende årene i Olavs lange livsløp, 1940-1945. Tidlig i det dramatiske felttoget i Norge må han ta avskjed med familien, og etter hvert ender kronprinsessen og barna i eksil i USA med kronprinsen og kongen i Storbritannia. Det andre bindet i den store fortellingen om Olav V gir både et nærportrett av kronprinsen i krig og et bidrag til forståelsen av den norske krigshistorien. I disse årene skal Olav både få prøvd seg og brukt seg på helt nye vis. Endelig finner han en rolle.
Kronprinsen, kronprinsessen og kronprinsbarna står i sentrum i denne boka. Aldri har vi kommet tettere på dem, deres miljø og deres krigserfaringer. Uten å forstå krigen, og Olavs rolle i den, er det umulig å forstå hvem han var og hvem han ble. Livet ut skulle kong Olav forvalte minnene om krigen. Han ble Krigeren.