Hopp over navigasjon
    
Søk med mobilen

Treff

1 treff


Omslagsbilde
"3.8
Logg inn øverst til høyre, med nasjonalt lnr for å gi stjernekast
Utgjeve:
[2020] . - Bok . - 261 sider
Bokmål
Sjanger:
Opplysningar:
Dette er den eneste beretningen forfattet av en overlevende i selve dødsleieren. Den unge nederlenderen av jødisk herkomst, legen Eddy de Wind, blir i 1943 sendt til Auschwitz sammen med sin kone Friedel. De overlever den grusomme utvelgelsesprosessen og settes i arbeid. Etter det er hvert minutt av døgnet en kamp for å holde seg i live. Når krigen går mot slutten, flykter vaktmannskapene fra den fremrykkende Røde armé. De tar med seg en rekke fanger, deriblant Friedel. Eddy unnslipper dødsmarsjen ved å gjemme seg i leieren. En penn og en notatblokk gir ham muligheten til å nedtegne sin historie. Dette er en detaljert skildring av brutalitet og fornedrelse, men den gir også plass til de små stjålne øyeblikkene av håp, hvor Friedel og Eddy treffes for en rask omfavnelse eller utveksling av hilsener. Endestasjon Auschwitz kom opprinnelig ut i Nederland i 1946. I forbindelse med 75-årmarkeringen av frigjøringen av leieren, får boken sin første internasjonale lansering i 2020. Omtalen er utarbeidet av BS.
Hylleplass:
940.53 Wind,E.
Bestill       Hugs denne

(beta)Bli den første til å skrive ei melding
I 1943 ble den unge jødiske legen Eddy de Wind sendt til Auschwitz sammen med sin kone Friedel. Der kom de seg gjennom de brutale utvelgelsesprosessene og ble satt i arbeid. Iblant fikk Eddy og Friedel stukket hilsener til hverandre gjennom gjerdet, eller snekes seg unna for en rask omfavnelse. Men først og fremst var hver dag og hver time en kamp for å overleve.

Da krigen gikk mot slutten og russerne stadig rykket nærmere, rømte de gjenværende nazistene og tok en rekke fanger med seg - deriblant Friedel. Eddy gjemte seg under en haug med klær og ble igjen i Auschwitz. Han fant en notatbok og en penn og begynte å skrive om hva han hadde vært gjennom.

Endestasjon Auschwitz ble opprinnelig publisert i Nederland i 1946. Den ble for første gang lansert internasjonalt i 2020 i forbindelse med 75-årsmarkeringen for frigjøringen av leiren. Boken gir et nærgående og autentisk bilde av hvordan det var å leve i Auschwitz. Samtidig er den en tidløs fortelling om at det finnes håp selv når alt virker som mørkest.

Vis alltid denne fanen

Bibliotekarenes bokanmeldelser - fra anbefalinger.deichman.no

Vis alltid denne fanen
  • Tips ein ven om Endestasjon Auschwitz : min his
  • Del på Facebook
  • Vis Facebooks Liker-knapp
  • Del på Twitter
  • Vis QR-kode med lenke for mobil
  • Foreslå innkjøp
  • Anna vising