Rundt 2500 nordmenn var fanger i den tyske konsentrasjonsleiren Sachsenhausen under annen verdenskrig. Sven Egil Omdal skriver den første samlede fremstillingen om de norske fangene, og om de politiske ideene i kretsen rundt Einar Gerhardsen, som ble viktige for Etterkrigs-Norge. 2500 nordmenn var fanger i Sachsenhausen under annen verdenskrig. Sven Egil Omdal skriver den første samlede fremstilling av nordmennene i leiren: Bønder og arbeidere, professorer og leger, fiskere og kjøpmenn sultet sammen, slet sammen og drømte sammen. Her skapte nazistene ironisk nok et politisk verksted for helt andre ideer enn nazismen. I norskebrakkene fantes to kommende norske statsministre, seks kommende statsråder og andre som skulle bidra til å skape et bedre Norge etter krigen. Bestialiteten i Sachsenhausen kan være vanskelig å fatte, om det ikke hadde vært for at også denne mørke krigshistorien er i ferd med å gjenta seg.
Fra det dype mørket i Sachsenhausen steg kraftfulle politiske tanker. Dette er fortellingen om fangene som skapte et bedre Norge.
Sven Egil Omdal har skrevet den mest omfattende fremstillingen av historien til de 2500 nordmennene som var fanger i Sachsenhausen under annen verdenskrig. Bønder og arbeidere, professorer og leger, fiskere og kjøpmenn sultet og slet sammen. Men de drømte også. Leirens norskebrakker ble et politisk verksted for helt andre ideer enn nazismen. Blant fangene var to kommende norske statsministre, seks kommende statsråder og mange andre som skulle bidra til å skape et bedre Norge etter krigen. Vi følger dem gjennom krigsårene, fra arrestasjon til slavearbeid, sykdom og tortur, men også gjennom kameratskap og samhold under umenneskelige vilkår.