Biografiverkets mest dramatiske bind kan sammenfattes i datoen 9. april 1940, som utgjør i et klimaks i kong Haakons liv og i Norges historie. Beretningen starter i 1929 med at kronprins Olav drar til Stockholm og henter sin unge brud. Den avsluttes med at konge, kronprins, kronprinsesse og prins splittes og forlater landet som jaget vilt. Bare dronning Maud blir igjen i Norge. Vi får autentiske skildringer av hennes sykdom og død, som det ikke er sagt så mye om tidligere. Mauds etterlatte kiste flyttes fra krypt til krypt for å unngå krigshandlingene i april 1940. Vi fotfølger kongefamilien under flukten gjennom landet, fra Oslo, via Hamar, til Molde og Tromsø. Kronprins Olav får en særlig betydning, og rykker ved morens død frem som verkets andre hovedfigur.
Forlaget skriv om denne boka:
Den 9. april 1940 ble Norge angrepet. Nazi-Tyskland ble møtt med kanonild og politiske omfavnelser. Det ble en kamp om landets geografi og folkets sjel. I dette spillet var kong Haakon en avgjørende brikke og en aktiv aktør.
Dronning Maud døde ett år før krigen brøt ut i Europa. For første gang får vi innsyn i begivenhetene rundt sykeleiet på et bortgjemt hospital i London. I Æresordet trer kronprins Olav frem i lyset. Ikke bare sikrer han arvefølgen sammen med kronprinsesse Märtha, han viser seg også som en mann med ambisjoner om å påvirke historien. Tronfølgeren blir like viktig som kongen den dagen de står overfor sin vanskeligste avgjørelse. Skal de satse alt og flykte landet? Eller bli hos folket under nazismens fane?
Tor Bomann-Larsen gjenskaper det menneskelige drama i en tid da verden endret seg fra dag til dag, da ord skiftet mening fra time til time, da hver og én måtte bestå historiens prøve.